Jak wiadomo każdemu przecież niezbędne są witaminy. Zdrowie Pomiędzy Tatrami i Bałtykiem nie należy do najlepszych. Jeśli dla przykładu weźmiemy choroby układu krążenia to mamy jedno z nierzadko spotykanych zagrożeń cywilizacyjnych, jednakże ryzyko choroby jesteśmy w stanie niwelować właśnie poprzez uzupełnianie sporej dawki witamin i minerałów.
Te witaminy są z pewnością konieczne. Trzeba je zapewnić w pożywieniu, albo jako suplementy. Zła dieta, niewielka aktywność fizyczna, zbyt duże dawki alkoholu, palenie papierosów, niewyrównane nadciśnienie tętnicze, problemy przemiany węglowodanowej i nadmierna waga, a także podwyższony poziom trójglicerydów i tzw. cholesterolu LDL to skutek określonego sposobu życia. Odpowiednie witaminy mogą to zmienić. Poza tym stres to czynnik sprzyjający chorobom układu krążenia, a w szczególności miażdżycy naczyń krwionośnych.
Bezwzględnie więc trzeba zadbać o większe przyjmowanie witamin. Suplementy diety są w polskiej rzeczywistości wszystkim dostępne, trzeba wyslekcjonować te dobre suplementy, a nie kierować się tym czy te konkretne witaminy są widoczne w reklamie. Te są niestety prawie zawsze najmniej wartościowe. Poza tym, do składników ryzyka zalicza się także: wysokie stężenie homocysteiny – aminokwasu powstającego podczas procesów przemiany metioniny, której poziom jest regulowany przez m.in. witaminy B6, B12 i kwas foliowy.
Blaszka miażdżycowa tworzy się w uszkodzonym naczyniu, z połączenia LDL z wolnymi rodnikami, bardzo aktywnymi cząsteczkami, których pojawianiu się sprzyja m.in. zanieczyszczone środowisko, palenie papierosów, promienie UV, przewlekłe stany zapalne (jak na przykład choroby reumatoidalne) i stres. Witaminy, w tym antyoksydanty typu beta-karoten (witamina A), witaminy E i C, i oczywiście bioflawonoidy redukują tworzenie się wolnych rodników a także kompleksów ze „złym” cholesterolem. Jeśli zjadamy ich za mało, a najczęściej tak jest, to pasowało by zwiększyć ich ilość w diecie, lub niezwłocznie łykać suplementy.
Aby zapracować na lepsze zdrowie możemy na to wpływać dietą, lekami (niedobre wyjście), a także uzupełniając witaminy. zdrowe odżywianie, a w szczególności tzw. zdrowa żywność. Jednakże nie jest to zbyt często spotykane. Podczas smażenia, gotowania potraw, pieczenia czy obierania „znika” dużo składników. Przykładowo – w ugotowanym zielonym groszku jest aż o połowę witaminy C mniej niż w nieprzetwarzanym, jeśli natomiast był on wcześniej mrożony – aż o osiemdziesiąt procent mniej, a gdyby był konserwowany pozostaje jej jedynie około 10%! Tak więc najlepsze witaminy dla kobiet (choć nie tylko dla nich) to naturalna, zdrowa żywność, ponieważ bez niej powstają istotne zagrożenia zdrowotne i nasze zdrowie jest w istotny sposób narażane na choroby.
There are no comments