Chcesz schudnąć, zadbać o swoje serce oraz układ krążenia oraz poprawić odporność? Jeżeli tak, to obowiązkowo sięgaj po ryby, które są nie tylko smaczne, niskokaloryczne, ale w szczególności zdrowe. Z badań przeprowadzonych przez uczonych jasno wynika, że w państwach, w których zjada się większe ilości ryb oraz owoców morza ludzie żyją zdrowiej i dłużej.
Z jakich powodów zatem w Polsce ryby nie są popularne? Dlaczego trzeba inicjować specjalne kampanie, które mają zmobilizować ludzi do jedzenia ryb?
Niestety aktualnie ryby nie stanowią podstawy naszego jadłospisu. Dobrze jeżeli są na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest ich wysoka cena. Ryby nie zalicza się do najtańszych, zwłaszcza te morskie i dlatego uważa się je za towar luksusowy. Dziś ten samkołyk jadamy w większych porcjach najczęściej w czasie świat Bożego Narodzenia oraz w trakcie Postu. A szkoda, bowiem smaczne oraz doskonałe przepisy na ryby można odszukać już także w kuchni staropolskiej. Wówczas na stołach królowały zazwyczaj karasie, leszcze, sumy, szczupaki, ale także znane współcześnie łososie, śledzie i dorsze.
Dziś gospodynie domowe w kuchni stosują przepisy na ryby pochodzące właściwie ze wszystkich stron świata. Na Wigilii obok tradycyjnego karpia można spotkać także sushi czy ryba po japońsku – odświeżona i mniej pracochłonna wersja popularnej ryby po grecku.
Trzeba wprowadzać do menu ryby oraz owoce morza. Współczesne przepisy na ryby są na tyle urozmaicone a przy tym ciekawe, że każdy wyszuka coś dla siebie. Regularne jedzenie ryb gwarantuje nie tylko zdrowie, ale również długie życie.
Jeśli chodzi o kulinaria ryba przepisy na owoce morza, wołowina, rodzaj mięsa tak na prawdę nie ma najmniejszego znacznie liczy sie pomysł i wykonianie! Smacznego!
Comments are closed.