Zdrowe odżywianie – to odżywianie oparte wyłącznie na naturalnych – ekologicznie zdrowych produktach, które powinny dostarczyć organizmowi takich składników i w takich ilościach oraz w takich proporcjach, które są mu niezbędnie potrzebne.
Zdrowe odchudzanie powinno polegać na spożywaniu wyłącznie naturalnych – ekologicznie zdrowych produktów w takich ilościach i w takich proporcjach, które:
spowodują oczyszczenie organizmu z toksyn,
usuną z organizmu zbędne zasoby tkanki tłuszczowej,
dostarczą organizmowi brakujące składniki mineralne i witaminy oraz utrzymają równowagę między nimi,
dostarczą organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów, białka i tłuszczy oraz zachowają równowagę między nimi.
Nie ma jednej, jedynej – „cudownej” diety, która mogłaby być dostosowana dla każdego.
Dobór indywidualnej zdrowej diety zależy od wielu czynników: (wiek, płeć, stan zdrowia, styl życia, środowisko, aktywność fizyczna, aktywność intelektualna, nawyki żywieniowe, przemiana materii, wiek metaboliczny, ogólna masa ciała, masa mięśni, masa kości, masa tkanki tłuszczowej itp.)
Z tych samych powodów nie ma również jednej, jedynej – „cudownej” recepty na zdrowe odchudzanie, gdyż potrzeby żywieniowe każdego człowieka są inne.
Nie można zalecić, czy przepisać komuś jakiejkolwiek diety, a zwłaszcza diety odchudzającej lub diety mającej na celu poprawienie stanu zdrowia, jeśli nie wykonało się odpowiednich badań. A już na pewno nie można zrobić tego na odległość.
Aby opracować „indywidualny program żywieniowy” dla danej osoby, należy:
1. Dokładnie sprecyzować cel, jaki chcemy osiągnąć poprzez zastosowanie konkretnej diety:
-utrzymanie zdrowego trybu życia,
-poprawa stanu zdrowia,
-odchudzenie – przytycie,
-dostosowanie diety do trybu życia,
-oczyszczenie organizmu.
2. Wykonać odpowiednie badania skierowane na cel, jaki chcemy osiągnąć.
Na takie badania składają się:
-bilans formy,
-pomiar tkanki tłuszczowej,
-pomiar masy tkanki mięśniowej,
-pomiar masy kości,
-pomiar poziomu tłuszczu i masy mięśniowej w poszczególnych kończynach,
-pomiar całkowitej ilości wody w organizmie,
-określenie wskaźnika podstawowej przemiany materii „BMR”,
-określenie wieku metabolicznego „MA”,
-kontrola wagi,
-analiza diety,
-analiza biochemiczna,
-analiza objawów,
-analiza stylu życia.
Comments are closed.