Herbata zielona jest niedocenionym elementem naszych posiłków niezależnie od zajęć i trybu życia jaki uskuteczniamy. Przynosi wiele bezcennych pierwiastków mineralnych, zawiera dużo witamin i polifenole co plasuje ją w czołówce sposobów zachowania naszego zdrowia przez używanie medycyny naturalnej.
Jej znakomity wpływ uznały ludy wschodu, indoktrynując ją na stałe do kultury żywienia i używając jako skuteczną profilaktykę na dużo schorzeń. W kilkunastu cywilizacjach zajmuje należne prominentne miejsce pośród przepisów profilaktycznych, stosowanych bez względu od pojawiających się nieprzyjemności. Sekret tej herbaty polega na poprawnie przeprowadzonym, umiejętnym przygotowaniu jej do krótkiej oksydacji w pierwszych kilkunastu godzinach po zebraniu. Zatrzymuje przez to większość elementów mineralnych i witaminy A oraz E – tym głównie różni się od herbat czarnych i czerwonych, które przetwarzane są w późniejszym okresie od zebrania co nie daje możliwości na zatrzymanie leczniczych składników tej herbaty.
Różnią się również sposoby picia wywaru z tej rośliny. Tradycja wschodnia różni się w tym zakresie od naszej (zachodniej) – przede wszystkim ilością i sposobem spożywania tego napoju. W naszej cywilizacji przyjęło się parzenie naparu tylko jeden raz z określonej ilości herbaty, gdy w istocie można ją zalewać nawet do dziewięciu razy. Polecam każdemu miłośnikowi tego napoju zapoznanie się z niesamowicie ciekawą tradycją i szkołą przygotowywania zdrowotnego naparu przez kulturę chińską. Przede wszystkim jest codziennym, tanim i dostępnym źródłem zdrowia, sprawdzonym przez kultury, których długie życie i dobre zdrowie jest legendą. Bardzo polecam!
Następnym z dobrych sposobów na zatrzymanie skutków takich jak choroby nowotworowe jest spożywanie zielonej herbaty. Jej bogata zawartość polifenoli pomaga w zachowaniu dobrego zdrowia. Jest ona naturalnym sposobem prewencji w obszarze wielu nowotworów i niedoboru ważnych witamin.
W ostatnim czasie herbata przechodzi setki badań laboratoryjnych. Wiele z nich pod spojrzeniem dociekliwych laborantów zamknięto podobnym wynikiem, okazuje się że pojawiają się nowe lecznicze cechy. Zatem pozytywne działanie dla ludzkiego ciała sprawdzono i potwierdzono, posiada ona dobry wpływ na: choroby nowotworowe, obniżanie cholesterolu i krążenie. Plasuje ją to na głównym miejscu w gronie dobrych dla zdrowia i naturalnych metod wzbogacania osobistego zdrowia. Jest bardzo ważnym składnikiem diety, definiującym solidne zdrowie.
Herbata zielona – najcenniejszy naturalny zbiór substancji – przeciwutleniaczy. Ogólnodostępny, tani i zdrowy sposób na zachowanie młodości, zapewnienie poprawnego poziomu cukrów w diecie, spalenie niepotrzebnych tłuszczów, usprawnienie pracy układu krwionośnego i pobudzenie intelektualne. Mnogość witamin i substancji ustanawia ją na jednej z czołowych pozycji z naturalnych dróg leczenia. Znają ją już od kilku tysięcy lat kraje wschodu: Chińczycy, Cesarstwo Japonii i ludy z terenu Azji. Z tego wynika ich długie życie i wręcz legendarny stan zdrowia. W tych kulturach spożywanie wywarów zielonej herbaty stała się tajemnicą przechodzącą z pokolenia na pokolenie. Brakuje jej w narodach zachodu, choć w kilku ostatnich latach skłania ku sobie licznych zwolenników generalnie w gronie osób uprawiających różne dziedziny sportu.
Comments are closed.