Nawet, gdyby miód był jednym ze zwykłych łakoci, jak batonik, karmel czy lizak, miałby rzesze swoich zwolenników. Ten pyszny, złocisty płyn potrafi urzec swoim smakiem i aromatem. Na dodatek jest doskonałym źródłem cennych wartości odżywczych, co czyni go jeszcze cenniejszym składnikiem naszej diety.
Wyjątkowe składniki miodu sprzyjają zwiększeniu ilości wydzielanej śliny, co znacznie zwiększa zawartość enzymów i wspomaga trawienie spożywanych pokarmów. Dzięki temu miód może być wykorzystywany do naturalnej regulacji pracy żołądka oraz do łagodzenia dolegliwości przewodu pokarmowego. Miód posiada także właściwości detoksykacyjne, dzięki czemu może neutralizować działanie toksyn i innych szkodliwych substancji. Nie tylko zmniejsza działanie alkoholu i nikotyny, ale także neutralizuje zatrucia grzybami. Posiada także właściwości antybiotyczne. Zawarty w miodzie nadtlenek wodoru nie pozwala bowiem na rozwój bakterii i grzybów.
Miód ma także duży wpływ na odporność organizmu. Poza tym może też leczyć choroby skórne, a nawet przyspiesza gojenie się ran. Korzystnie wpływa także na leczenie kamieni nerkowych i żółciowych. Udowodniono także wpływ spożywania miodu na kondycję mięśnia sercowego. Dzięki spożywaniu miodu serce bije silniej i spokojniej. Miód gryczany i rzepakowy może także dodatkowo obniżać ciśnienie.
Miód może także być lekarstwem na niedokrwistość i zwiększać liczbę czerwonych krwinek. Jest moczopędny i wspomaga leczenie chorób moczowodów i nerek. Niesamowite jest też to, że miód może eliminować uszkodzenia tkanek powstające na skutek szkodliwego działania promieniowania z telewizorów i monitorów, telefonów komórkowych, a nawet promieni Roentgena.
There are no comments