W ostatnich miesiącach przede wszystkim przez media rozpoczęła się dyskusja o zdatności do picia kranówki. Przedstawiono opinie, że woda ta jest bardzo podobnej klasy co woda źródlana dostępna w sklepach. Jest to o tyle ciekawe, iż nie wspomniano, iż jakość kranówki jest uzależniona między innymi od regionu Polski. Zupełnie inna będzie woda w Warszawie i zgoła inna w Rzeszowie. Niewiele jest miejscowości, gdzie nie jest niezbędne uzdatnianie wody. Kraków to jedno z tych miast, gdzie filtr wody powinien znaleźć się w podstawowym wyposażeniu każdego mieszkania. Czy należy więc promować tezę, że kranówka jest zdatna do spożycia bez żadnego gotowania?
Tutaj bardzo wiele zależy od odporności organizmu i źródła wody. Są takie miejsca na terenie Polski, w których doskonale sprzedają się wszystkie filtry do wody. Białystok do tych miejsc się zalicza. Nie ma się co dziwić, wszak czasem nawet barwa zwyczajnej kranówki potrafi odepchnąć. Stosowanie chociażby najprostszego dzbanka filtrującego powinno wpłynąć na czystość takiej wody. Jednak w przypadku bardzo zanieczyszczonej wody powinna ona być poddana kilkuetapowemu procesowi uzdatniania, któremu nie sprostają zwykłe dzbanki filtrujące wodę. W tym przypadku receptą może być odwrócona osmoza dająca sobie radę z mocnymi niepożądanymi substancjami w wodzie. Tak więc jeśli zamieszkujesz Bydgoszcz albo okolice – koniecznie sprawdź jak wiele korzyści może dać Ci filtrowanie wody pitnej.
Comments are closed.