Woda uzdatniana metodą odwróconej osmozy czyli oczyszczana przez filtry osmotyczne jest tak dobra, iż dość często porównuje się ją do wody destylowanej. Aczkolwiek jest to woda zdecydowanie lepsza pod kątem smakowym i ilości mikroelementów.
W smaku woda destylowana jest mdła, niedobra. Powodem jest fakt, iż podczas gotowania pozbywamy się rozpuszczonego w wodzie o2 oraz dwutlenku węgla, którego nie brak w wodzie przepuszczonej przez filtry do wody. Wspomniane gazy mają decydujący wpływ na smak wody. Przykładem tego może być fakt, iż wody górskie szczególnie bogate w tlen, należą do wód miękkich i zaliczane są do I klasy czystości. Dwutlenek węgla wykorzystywany jest do napełniania gazem wód mineralnych w celu poprawienia ich smaku. Dodatkowo destylacja wody nie eliminuje wszelkich produktów chlorowania wody. Pewne związki aromatyczne na przykład ropopochodne związki chloru, mające chłodniejszy punkt wrzenia od wody, migrują z parą do wody już oczyszczonej. W taki sposób nie pozbywamy się niekorzystnych dla zdrowia ludzkiego związków. Dlatego też śmiało można stwierdzić, że filtracja molekularna daje wodę lepszą i zdrowszą niżeli woda po destylacji.
Comments are closed.