Category Archives: Diety
Cukrzyca to choroba przewlekła, podczas której występuje hiperglikemia, czyli podwyższony poziom cukru we krwi. (więcej…)
Dieta Kobiet ciężarnych powinna przede wszystkim dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiedniej ilości i proporcjach. Prawidłowe i racjonalne odżywianie kobiet w ciąży jest jednym z głównych czynników warunkujących prawidłowy rozwój płodu oraz stan zdrowia matki.
Przyszła Mama jest skłonna do wielu poświęceń i wyrzeczeń, dlatego dla dobra swojego dziecka powinna zrezygnować z ulubionych, ale niezdrowych potraw (Fast foodów, słodyczy, ostrych i wzdymających potraw, dużych ilości wątróbki, czy ryb morskich), napojów (kawy, alkoholi) i używek na rzecz pełnowartościowych zdrowych posiłków. Zdrowe nawyki żywieniowe najlepiej wprowadzić, jeszcze przed zajściem w ciążę ( 3 mc. do 1 roku) .
Wartość energetyczna codziennej diety w odniesieniu do stanu sprzed ciąży nie musi ulec zmianie w I trymestrze ciąży i powinna wynosić ok. 2200 do 2500 kcal/dobę. W II i III trymestrze powinna być zwiększona o ok. 300 kcal/dobę, a w połogu nawet 3000 kcal/dobę.
Wraz z zwiększaniem wartości energetycznej należy również zwiększać podaż białka, z ok. 1,1 g/kg masy ciała na dobę do 1,5 g/kg masy ciała na dobę w ostatnim okresie ciąży.
Pokarmy i produkty zalecane w diecie kobiet ciężarnych:
– produkty węglowodanowe: kasze, pieczywo razowe, ryż, warzywa itd.
– produkty zawierające NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe): oleje słonecznikowe, sojowe, kukurydziane, oliwa z oliwek, orzechy, ryby itd.
– produkty białkowe: głownie mięso i jego przetwory, mleko i produkty mleczne, jaja, ryby itd.
Bardzo ważne jest również dostarczanie odpowiednio zbilansowanych składników mineralnych i witamin. Dlatego istotne jest, aby stosować urozmaiconą dietę bogatą w powyższe produkty i pokarmy. Sama dieta jednakże może nie wystarczyć, dlatego należy się suplementować pod okiem lekarza prowadzącego. Nie należy stosować tabletek witaminowych, jako środek zastępczy odżywczej i zbilansowanej diety, a jedynie jako jej uzupełnienie.
Zaleca się następującą suplementację:
– 150-200 μg/ dobę jodu
– 25mg żelaza – od 13 tygodnia ciąży
– 0,4 mg/dobę kwasu foliowego (u kobiet, które urodziły w przeszłości dziecko z wadą cewy nerwowej dawka ta powinna wynieść 4 mg/dobę)
Napiszę jeszcze parę zdań o kwasie foliowym. Foliany (w tym kwas foliowy) obejmują bardzo liczną grupę związków zaliczanych do witamin z grupy B. Występują one głownie w wątróbce, warzywach liściastych, kiełkach zbóż, soi czy jajach. Związki te są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, promieni słonecznych oraz kwasowość środowiska. Gotowanie powoduje straty folianów rzędu 50–90% ich zawartości wyjściowej. Niedostateczne spożywanie folianów przez kobiety ciężarne jest niebezpieczne dla rozwijającego się embrionu, może powodować spontaniczną aborcję oraz wady wrodzone cewy nerwowej. Wpływa również na procesy nowotworowe, schorzenia sercowo-naczyniowe oraz miażdzycę. Dlatego tak ważna jest suplementacja tym związkiem.
Źródła:
1. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie opieki przedporodowej w ciąży o prawidłowym przebiegu; K. Drews, M. Spaczyński
2. Rola folianów w żywieniu kobiet i dzieci; Ś.Ziemlański, M. Wartanowicz
3. Odżywianie kobiet w ciąży i niemowląt
Każdy z nas chce się dobrze czuć i jak najlepiej wyglądać, dlatego wiele osób stara się odchudzać na własną rękę. Ważne jest jednak, aby mieć na uwadze najważniejsze zasady i nie wyrządzić krzywdy swojemu organizmowi. Leczenie otyłości nie polega bowiem tylko na maksymalnym ograniczeniu spożywanego jedzenia i czekaniu na efekty – to może pomóc tylko na krótki czas, gdyż później czeka nas efekt jo-jo i kilogramy wracają. Co zatem powinniśmy zrobić?
Najpopularniejszym rozwiązaniem są diety odchudzające. Nie jest to jednak chwilowy sposób na utratę wagi, po czym wraca się do dawnego trybu życia – dieta to zmiana żywienia na stałe. Istnieje wiele różnych metod, jednak większość z nich opiera się na tych samych zasadach: tłuste mięso zastąpić chudym, a najlepiej rybami, ograniczyć ilość cukru, również tego w owocach, a zamiast tego spożywać dużo warzyw, pieczywo zwykłe zastąpić pełnoziarnistym, mniej tłustych produktów mlecznych, napoje gazowane i alkohol również nie są zalecane, za to powinno się pić dużo wody mineralnej.
Popularne są teraz zestawy mające wspomagać zdrowe i skuteczne odchudzanie, różnego rodzaju herbatki, tabletki czy koktajle witaminowe. Należą do nich także produkty Herbalife, które wiele kobiet uznało za przynoszące fantastyczne efekty. Ważna jest także regularność posiłków – lepiej jest jeść mniej, za to częściej. Pięć mniejszych posiłków w ciągu dnia sprawi, że będziemy równomiernie dostarczać organizmowi wartości odżywcze i nie będziemy się czuć przepełnieni i ociężali. Kolacja nie powinna być zbyt obfita i spożywana zbyt późno – czy nie powtarzano nam od dawna: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi„? Jeśli zjemy zbyt dużo, możemy mieć problemy z zaśnięciem, poza tym brak ruchu spowoduje odkładanie się niepotrzebnych kalorii.
Wysiłek fizyczny to kolejny ważny czynnik, bez którego sama zmiana żywienia może nie dać nam pożądanych efektów. Długie spacery, jogging, siłownia czy tak popularne teraz zajęcia taneczne – każda forma aktywności jest dobra, a przy okazji może przynieść nam wiele radości. Każdy z nas jest jednak na tyle indywidualny, że może potrzebować własnego planu „zrzucania kilogramów” – w tym pomogą dietetycy. Ważne jest by przed rozpoczęciem odchudzania skonsultować się ze specjalistą żywieniowym czy nawet lekarzem rodzinnym, szczególnie gdy mamy problemy zdrowotne.