Category Archives: Diety
Niegdyś najlepszym przyjacielem dziecka była pluszowa maskotka, drewniane klocki, gra planszowa, piłka, rower czy pies. Współcześnie dzieci zapomniały o istnieniu realnego świata poza ekranem komputera i telewizora. Godziny spędzane przed ekranem płyną szybko. Telewizja to jednak nie tylko filmy i seriale, lecz również godziny reklam.
Badania konsumenckie
Już w 1997 roku w trzynastu krajach świata przeprowadzono międzynarodowe badania konsumenckie. Ich wyniki stanowiły poważne ostrzeżenie, dotyczące wpływu reklam na zdrowie dzieci. Blisko połowa nadawanych reklam to spoty namawiające do kupowania jedzenia, przede wszystkim tego nazywanego przez dietetyków „śmieciowym”. Chodzi tu o wszelkiego rodzaju batoniki, chipsy, chrupki i słodycze. Statystycznie rzecz biorąc, w krajach rozwiniętych, takich jak Wielka Brytania, niemal 95 % reklamowanych produktów jest słodka, tłusta, mocno słona lub wszystko to jednocześnie. Z drugiej strony bardzo rzadko oglądamy reklamy zachęcające do spożywania owoców lub warzyw. W ten sposób kształtowane są u dzieci kiepskie nawyki żywieniowe, które prędzej czy później doprowadzą do powstania schorzeń, takich jak otyłość czy cukrzyca. Moc telewizyjnej propagandy jest na tyle duża, że niweczy wysiłki rodziców, dietetyków i lekarzy, namawiających do prawidłowego sposobu odżywiania.
Do 12 roku życia dzieci są bezkrytyczne
Dzieje się tak ze względy na fakt, że dzieci do 5 roku życia nie odróżniają reklamy od filmu czy innego programu telewizyjnego. To podejście utrzymuje się u wielu dzieci często do 12 roku życia. W praktyce oznacza to bezgraniczne zaufanie do telewizyjnego przekazu. W tym kontekście nie jest on niczym innym, jak manipulacją.
Wspomniane badania wykazały, że na największą ilość reklam śmieciowego jedzenia narażone są maluchy w Australii. W ciągu godziny programu telewizyjnego emitowanych jest aż 12 spotów adresowanych do najmłodszych. Z kolei w Skandynawii, przede wszystkim w Szwecji i Norwegii, funkcjonuje zakaz reklamy jedzenia skierowanej do dzieci.
Regulacje rynku reklamy skierowanej do dzieci
W wielu innych krajach europejskich rynek reklamy skierowanej do dzieci regulowany jest przez przepisy prawa. Np. w Belgii trwające poniżej 30 minut programy dla najmłodszych w ogóle nie mogą być przerywane reklamami. We flamandzkiej części kraju zakaz obejmuje nadawanie spotów na pięć minut przed programem dla maluchów i pięć minut po nim.
Duńczycy zakazali reklamy słodyczy sugerujących, że mogą one zastępować normalne posiłki. W samych spotach nie mogą występować postaci znane z kreskówek. Z kolei Francja zabroniła emitowania reklam dla dzieci pomiędzy godz. 14 a 17, gdyż wówczas najmłodsi pozostają poza opieką szkoły czy rodziców. W Polsce dobrowolnym ograniczeniom poddała się Polska Federacja Producentów Żywności (PFPŻ), która nałożyła na zrzeszonych członków zakaz reklamy w mediach, których widownię przynajmniej w połowie stanowią dzieci. Przyjęty przez gremium „Kodeks reklamy żywności skierowanej do dzieci” wprowadza też ograniczenia w treści reklam. Zabrania m.in. propagowania niezdrowych nawyków żywieniowych, dyskredytowania znaczenia zdrowej diety i aktywności fizycznej.
Konsekwencje zaniechań
Umysł dziecka nie jest w stanie krytycznie ocenić treści, z jakimi spotyka się w mediach czy wśród rówieśników. Na bazie powstałych w dzieciństwie kiepskich nawyków wyrastają choroby i schorzenia, z którymi przyjdzie się zmagać dorosłemu człowiekowi. Wówczas to otyłość może skutkować poważnymi konsekwencjami także w życiu osobistym, poczuciem wykluczenia towarzyskiego, itp. Społeczeństwo owładnięte kultem piękna i młodości, w którym medycyna estetyczna i zabiegi, takie jak mezoterapia Wrocław popularnością cieszą się już u nastolatków, często odrzuca jednostki nie spełniające popularyzowanych przez media standardów estetycznych. Z drugiej strony te same media w mniej lub bardziej świadomy sposób lansują pełen uzależnień styl życia, który uniemożliwia realizację wzorców piękna, jednocześnie przez nie promowanych. Tak więc mamy do czynienia z rodzajem podwójnego wiązania. Termin ten w psychologii oznacza jednoczesne wysyłanie dwóch wzajemnie sprzecznych sygnałów, w konsekwencji mogących prowadzić do rozwoju schizofrenii.
W ostatnich latach świat, a w szczególności Polska przeżywa prawdziwe ożywienie jeśli chodzi o zainteresowanie społeczeństwa imprezami kulinarnymi. Organizowane jest kilka festiwali smaku, liczne festiwale warzyw i owoców, targi, jarmarki oraz święta. (więcej…)
Witaminy są to organiczne związki chemiczne, substancje egzogenne, znaczy takie, jakie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego, a sam organizm nie potrafi ich wytworzyć. Witaminy z definicji są niezbędne człowiekowi do życia. (więcej…)
Niemal każdy kto jest zaangażowany w ten temat rozumie, iż do tego by zachowywać zdrowie wskazana jest dobra dieta, witaminki, składniki odżywcze, minerały, przeciwutleniacze tudzież wdrażanie właściwych zasad tyczących się naszego jedzenia i nastawienia do życia. Niejako tylko teoretycznie prawdopodobne jest wdrażanie tzw. dopasowanej diety, mającej zapewnić przypisaną ilość składników i kilokalorii, jednak jest to jedynie logiczna teoria, choć oczywiście zwykle przedstawiana przez tzw. dyplomowanych dietetyków no i zawody zbliżone doń, bo to jest w ich interesie. (więcej…)
Chcesz odmienić coś w swoim życiu? Walczysz ze zbędnymi kilogramami? Z pewnością potrzebujesz wparcia. Z tej też przyczyny dobrze jest skorzystać z usług specjalistycznych forów internetowych z zakresu dietetyki. (więcej…)
Dzisiaj już każdemu powszechnie jest wiadome, że potrzebne są witaminy. Stan zdrowia pomiędzy Tatrami i Bałtykiem z pewnością wcale nie należy do najlepszych. Dla przykładu patologie układu krążeniowego to jeden z największych problemów cywilizacyjnych. Ryzyko zachorowania jesteśmy w stanie zmniejszać właśnie przez dostarczanie dużej ilości witamin i minerałów. Te witaminy są zdecydowanie niezbędne. Należy je uzupełniać w pożywieniu, albo jako suplementy diety.
Zła dieta, niewielka aktywność fizyczna, nadmierne dawki alkoholu, palenie papierosów, nieodpowiednie nadciśnienie tętnicze, nieodpowiednie funkcjonowanie przemiany węglowodanowej i nadmierna waga, no i podwyższony poziom trójglicerydów i tzw. cholesterolu LDL to efekt niewłaściwego trybu życia. Odpowiednie witaminy są w stanie to zmienić. Dodatkowo stres to czynnik sprzyjający patologiom układu krążenia, a przede wszystkim miażdżycy naczyń krwionośnych. Bezwzględnie więc należy zadbać o zwiększony przyjmowanie witamin. Suplementy diety są w naszej rzeczywistości dla wszystkim dostępne, należy jedynie wyslekcjonować te dobre suplementy, a nie kierować się tym czy dane witaminy są reklamowane. Te są niestety najczęściej mało wartościowe. Dodatkowo, do elementów ryzyka zalicza się także: nadmiar homocysteiny – aminokwasu powstającego podczas procesów przemiany metioniny, której poziom regulują m.in. witaminy B6, B12 i kwas foliowy.
Osad miażdżycowy tworzy się wewnątrz uszkodzonego naczynia, w wyniku połączenia „złego cholesterolu” z wolnymi rodnikami, bardzo aktywnymi cząsteczkami, których powstawaniu sprzyja m.in. zatrute środowisko, palenie papierosów, promienie ultrafioletowe, przewlekłe stany zapalne (np. choroby reumatoidalne) i stres. Witaminy, a przede wszystkim antyoksydanty typu beta-karoten (prowitamina witaminy A), witaminy E i C, oraz bioflawonoidy hamują tworzenie się wolnych rodników oraz kompleksów ze „złym” cholesterolem. Jeśli dostarczamy ich za mało, a prawie zawsze tak jest, to trzeba zwiększyć ich ilość w diecie, lub zacząć przyjmować suplementy.
Aby zapracować na lepsze zdrowie możemy na to wpływać modyfikując dietę, lekami (nie najlepsze wyjście), a także przyjmując witaminy. zdrowe odżywianie, a przede wszystkim tzw. zdrowa żywność. Jednak nie jest to zbyt często spotykane. W czasie smażenia, gotowania potraw, pieczenia czy obierania „ucieka”a wiele składników. Przykładowo – w ugotowanym zielonym groszku jest o 50 procent mniej witaminy C mniej niż w nie przetwarzanym, jeśli zaś był on wcześniej mrożony – aż o osiemdziesiąt procent mniej, a gdy był konserwowany pozostaje jej tylko około 10%! Tak więc najlepsze witaminy dla kobiet (i nie tylko) to ekologiczna, zdrowa żywność, ponieważ bez niej powstają istotne zagrożenia zdrowotne i ludzkie zdrowie może być w istotny sposób narażane na szwank.
Praktyka pokazuje, że w naszych realiach nasze doświadczenie na temat skutków wynikających z dostarczania do organizmu kwasów nienasyconych typu omega 3 jest ciągle jeszcze całkiem mała. (więcej…)
Nie najlepszy model odżywiania, czyli dieta jest jedną z istotniejszych etiologii (po tytoniu) powstawania patologii (chorób). Jak więc powinno się jadać, aby chronić się przed nimi?
– Jadać dużo więcej pokarmów bogatych w błonnik. Głównie takich, jak: pełne ziarna zbóż, nasiona, warzywa i owoce. To bardzo ważny składnik diety odpowiadający za zdrowie. Celuloza, czyli ów błonnik usuwa z jelit trujące, rakotwórcze substancje, przyczynia się do szybkiego transportu jedzenia przez jelita, co staje się powodem, że minimalizuje się okres kontaktu szkodliwych produktów rozpadu z kosmkami jelitowymi. O tym musi pamiętać każdy, kto wdraża zdrowe odżywianie i indywidualne diety. To stwarza istotne zagrożenia zdrowotne.
– Należy maksymalizować spożywanie żywności ze znaczną zawartością witamin, a przede wszystkim witaminy A, C, E i z grupy B. To wszakże też zdrowa żywność i dieta jej wymaga. Zdrowe odżywianie wymaga brania tego pod uwagę na te składniki.
– Zdrowe odżywianie to spożywanie także takich produktów jak: marchew, pomidory, szpinak, brukselka, sałata, pietruszka, szczypior, koperek, czyli jarzyny żółtopomarańczowe i (ciemno) zielone. Dodatkowo, bogate w witaminę A są: tran, rybie wątróbki, i inne ich podroby. To też może być zdrowa żywność.
– Koniecznie jadać więcej określanej jako żywność ekologiczna i zdrowa żywność, czyli nie zawierającej konserwantów, koloryzatorów i wytwarzanych naturalnymi metodami.
– Absolutnie staraj się dostarczać do organizmu składników zawierających dużo witaminy C. Tego wymaga zdrowy styl życia. Bogate w tę witaminę są owoce przede wszystkim cytryny, zielona papryka, natka pietruszki.
– Zdrowe odżywianie to nade wszytko zdrowa żywność. Należy jadać dużo warzyw, potrzebuje tego każda dieta. Zdrowa żywność to także: kalafior, fasolka, czerwona kapusta, czy tzw. „modra” – w formie surówek i kwaszonek.
– Z pewnością nie unikaj tłuszczy! One są niezbędne. Szkodliwe tłuszcze to te z supermarketu – rafinowane i niezdrowe tłuszcze dodawane do margarynowo-masłowych i używane w produkcji margaryny i masła roślinnego. Zdrowy styl życia to nie z tymi elementami diety. Dieta w której są używane te składniki służy powstawaniu m.in. miażdżycy, raka piersi, jelita grubego i prostaty. Nade wszystko należy unikać smażenia i pieczenia na olejach ze sklepu. Stosowna dieta to wszak podstawa zdrowia.
Witamina c jest dziś najbardziej znaną medycynie i zapewne prawdopodobnie nadzwyczaj często stosowaną jako suplement diety. Wiadomo od wielu lat, iż ma ona wyjątkowe znaczenie dla organizmu i bardzo docenia się oddziaływanie witaminy c na organizm ludzki, zresztą jak i wszystkich ssaków zresztą. (więcej…)
W ostatnich latach ciągle zwiększa się poziom zainteresowania witaminami, suplementami i różnymi składnikami zdrowotnymi, głównie pochodzących od roślin. Wiele badań pokazało przecież w wielu przypadkach, iż osoby, które prowadzą dietę, która zwiera dużo warzyw i owoców, pełnoziarniste wyroby ze zboża a także uzupełniające dietę przez suplementy, zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne, przede wszystkim układu krążenia i patologie przewlekłe. (więcej…)