Category Archives: Diety
Jak wiadomo każdemu przecież niezbędne są witaminy. Zdrowie Pomiędzy Tatrami i Bałtykiem nie należy do najlepszych. Jeśli dla przykładu weźmiemy choroby układu krążenia to mamy jedno z nierzadko spotykanych zagrożeń cywilizacyjnych, jednakże ryzyko choroby jesteśmy w stanie niwelować właśnie poprzez uzupełnianie sporej dawki witamin i minerałów.
Te witaminy są z pewnością konieczne. Trzeba je zapewnić w pożywieniu, albo jako suplementy. Zła dieta, niewielka aktywność fizyczna, zbyt duże dawki alkoholu, palenie papierosów, niewyrównane nadciśnienie tętnicze, problemy przemiany węglowodanowej i nadmierna waga, a także podwyższony poziom trójglicerydów i tzw. cholesterolu LDL to skutek określonego sposobu życia. Odpowiednie witaminy mogą to zmienić. Poza tym stres to czynnik sprzyjający chorobom układu krążenia, a w szczególności miażdżycy naczyń krwionośnych.
Bezwzględnie więc trzeba zadbać o większe przyjmowanie witamin. Suplementy diety są w polskiej rzeczywistości wszystkim dostępne, trzeba wyslekcjonować te dobre suplementy, a nie kierować się tym czy te konkretne witaminy są widoczne w reklamie. Te są niestety prawie zawsze najmniej wartościowe. Poza tym, do składników ryzyka zalicza się także: wysokie stężenie homocysteiny – aminokwasu powstającego podczas procesów przemiany metioniny, której poziom jest regulowany przez m.in. witaminy B6, B12 i kwas foliowy.
Blaszka miażdżycowa tworzy się w uszkodzonym naczyniu, z połączenia LDL z wolnymi rodnikami, bardzo aktywnymi cząsteczkami, których pojawianiu się sprzyja m.in. zanieczyszczone środowisko, palenie papierosów, promienie UV, przewlekłe stany zapalne (jak na przykład choroby reumatoidalne) i stres. Witaminy, w tym antyoksydanty typu beta-karoten (witamina A), witaminy E i C, i oczywiście bioflawonoidy redukują tworzenie się wolnych rodników a także kompleksów ze „złym” cholesterolem. Jeśli zjadamy ich za mało, a najczęściej tak jest, to pasowało by zwiększyć ich ilość w diecie, lub niezwłocznie łykać suplementy.
Aby zapracować na lepsze zdrowie możemy na to wpływać dietą, lekami (niedobre wyjście), a także uzupełniając witaminy. zdrowe odżywianie, a w szczególności tzw. zdrowa żywność. Jednakże nie jest to zbyt często spotykane. Podczas smażenia, gotowania potraw, pieczenia czy obierania „znika” dużo składników. Przykładowo – w ugotowanym zielonym groszku jest aż o połowę witaminy C mniej niż w nieprzetwarzanym, jeśli natomiast był on wcześniej mrożony – aż o osiemdziesiąt procent mniej, a gdyby był konserwowany pozostaje jej jedynie około 10%! Tak więc najlepsze witaminy dla kobiet (choć nie tylko dla nich) to naturalna, zdrowa żywność, ponieważ bez niej powstają istotne zagrożenia zdrowotne i nasze zdrowie jest w istotny sposób narażane na choroby.
Witamina c jest dzisiaj najbardziej znaną medycynie i zapewne prawdopodobnie nadzwyczaj często używaną jako suplement diety. Jest wiadomym od dość dawna, iż ma ona duże znaczenie dla organizmu i bardzo docenia się oddziaływanie witaminy c na nasz organizm, zresztą jak i wszystkich ssaków zresztą.
Dlatego poszukiwane są suplementy jak np. c100, c250, c500, czy C 1000 przy czym liczba określa ilość kwasu askorbinowego w pastylce. Wprawdzie nie zapobiega ona infekcjom tak bezpośrednio, jednakowoż jeżeli będzie miała miejsce to jednak potrafi skracać czas trwania przeziębienia czy innych problemów tego typu. Funkcjonuje to w ten sposób, że witamina C stymuluje system immunologiczny, czyli inaczej mówiąc, pobudza przyrost i sprawność funkcjonowania komórek odpornościowych, w szczególności tzw. limfocytów typu T i B.
Mamy więc do czynienia ze wzrostem ilości interferonu, ten zaś reguluje system immunologiczny, a zwłaszcza ma działanie przeciwwirusowe. Naturalne witaminy działają tu nadzwyczaj korzystnie, takie bowiem są najlepsze witaminy dla kobiet dzieci i mężczyzn. poza tym, znanych jest już i wiele badań i dowodów naukowych na to, iż witamina C ma wiele niezwykle wartościowych właściwości leczniczych. Tym nie mniej, wiadomo, że dzisiejsza dieta nie zapewnia wystarczająco dużej ilości tego składnika, przeto potrzebne są modyfikacje w naszych dietach oraz suplementacja. Nawet bowiem jadanie sporych ilości owoców i warzyw nie jest w stanie zapewnić wystarczająco dużo witamin, chociaż ciągle znaczna ilość osób jeszcze w ten sposób myśli, powtarzając za popularnymi mediami i brukowymi magazynami o -zdrowiu-, które właśnie są po to, by zarabiać na reklamach leków, suplementów, usług medycznych etc.
Powszechnie zalecane ilości witaminy c 60-100 mg dziennie wydają się być śmiesznie niskie i są ustalane w nie do końca jasny pod naciskiem grup interesów, którzy robią olbrzymie pieniądze na ludzkich patologiach, no a pewne jest, że duże dawki witaminy c i innych składników są w stanie przyczyniać się do poprawy zdrowia ludzi. Nie odpowiadają też prawdzie, umyślnie rozpuszczane informacje jakoby większe dawki witamin były szkodliwe i powodowały jakoweś groźne dla zdrowia skutki.
Jeżeli więc faktycznie zależy ci na funkcjonowaniu w stanie zdrowia i faktycznie jesteś gotów/-a coś robić w tym kierunku to trzeba by także zainteresować się dobrymi preparatami witaminy c i takie właśnie przyjmować. Jednakże w tym celu nie wystarczy wstukać w Google słowa: wit c. Należy znaleźć wysokiej jakości suplementy. Najlepiej gdy będziesz stosować koncentraty roślinne z odpowiednią zawartością witaminy c lub tabletki zawierające, tzw. lewoskrętny kwas askorbinowy, co oznacza taką formę jaką ma witamina c w naturze. Bardzo niewiele jednak producentów potrafi naśladować naturę i wytworzyć takie izomery. Twoje zdrowie jest jednak warte tego, by korzystać z dobrych preparatów i zapłacić za nie odpowiednią cenę.
Sałatka warzywna – kto nie kosztował jej smaku? Ta banalna w zrobieniu potrawa będąca kwintesencją letniego smaku warzyw na stałe gości w domowych kuchniach i barach oraz jest obowiązkowym daniem na wielu imprezach. Jej historia nie jest jednak tak oczywista, jak jej miejsce w menu.
Sałatka jarzynowa została po raz pierwszy skomponowana przez francuskiego kucharza Luciena Oliviera w 1864 roku. Przepisy na sałatki przygotowane specjalnie dla cara szybko stało się jego przysmakiem. Pilnie strzeżona receptura wybornej carskiej sałatki nie została utajona przez kucharza aż po grób. Jednak wyborny przepis został odtworzony po jego śmierci.
Według instrukcji z rosyjskiej książki kucharskiej sałatka składała się z jarząbków, ozorków cielęcych, kawioru, sałaty, pikli, świeżych ogórków, kaparów oraz jajek na twardo. Smak sałatka kebab, zwanej też sałatką Olivier szybko rozprzestrzenił się na całą Europę. Wszystko za sprawą rosyjskich arystokratów, którzy odwiedzając Paryż prosili tamtejszych szefów kuchni o ich rosyjski przysmak. Z czasem popularność jarzynowej sałatki dotarła przywędrowała również do Hiszpanii, Anglii i Włoch.
Zdawać by się mogło wybuchowa mieszanka została przez Hiszpanów znacznie uproszczona. Ich przepis nie zawiera tych samych składników co przepis dla arystokratów rosyjskich. Hiszpańska sałatka zawiera warzywa i tuńczyka, wszystko przyrządzone z majonezem. Najciekawsze jest to, że w Rosji istnieje właśnie ta wersja sałatki Oliviera jest obecnie najpopularniejsza. Jednak nikt nie wie dlaczego Rosjanie nazywają ją sałatką amerykańską… Kiedy Franco odbudował dyktaturę w Hiszpanii (1936-1976), represje były, jak wiadomo, okropne.
Oprócz ograniczonej wolności i wielu zakazów, które nałożono, represje sięgnęły nawet jedzenia! W tym czasie, sałatka rosyjska była bardzo popularna w Hiszpanii, ale to czego żołnierze faszystowscy nie mogli znieść był przymiotnik “rosyjska”! Diabeł wcielony w zwykłej sałatce. Tak więc zmienili jej nazwę na sałatkę “narodową”. Ciekawa jest również powojenna historia sałatki. Sowieci maksymalnie ją uprościli i podawali jako mieszaninę gotowanych ziemniaków, jajek na twardo, zielonego groszku, marchewki, kwaszonych ogórków, cebuli i jabłek oraz gotowanego mięsa z kurczaka i szynki i majonezu. Właśnie ten radziecki przepis na sałatkę jarzynową bije rekordy popularności na polskich stołach.
Azja to największy i najbardziej różnorodny z kontynentów. Od wieków dominującą rolę w regionie odgrywają tradycje kulinarne największych państw, a więc Chin, Japonii, Korei czy Wietnamu. Mimo całej złożoności można dopatrzyć się cech wspólnych dla kuchni azjatyckiej.
Do najważniejszej z nich należy zwyczaj przygotowywania potraw na woku. Jest to naczynie o średnicy około 40 centymetrów, wyposażone w jedną lub dwie rączki, w zależności od regionu. Azjaci równie chętnie przygotowują swoje potrawy na parze, istnieje również zwyczaj smażenia w głębokim oleju.
Kuchnię azjatycka łączy również używanie podobnych składników, takich jak ryż i makaron, zamiłowanie do sosu sojowego i specyficznych przypraw. Na kontraście smaków i zapachów zbudowana jest idea pięciu smaków: kwaśnego, słodkiego, słonego, gorzkiego i ostrego, wywodząca się z Chin i popularna w Korei.
Kuchnia japońska
W tradycji japońskiej najistotniejsza jest zasada jednego smaku potraw. Oznacza ona, że smaki nie mogą się mieszać, tak jak ma to miejsce w kuchni chińskiej. Dania podawane są więc w oddzielnych, małych miseczkach, przyprawiane niewielką ilością ziół podkreślających walory potrawy. Bardzo popularne w Japonii jest spożywanie surowych ryb i owoców morza, zaś za najbardziej charakterystyczne w tej tradycji kulinarnej jest sięganie po wodorosty i algi. Są one źródłem wielu cennych pierwiastków i witamin, co ma znaczenie w kontekście dość wysokich cen owoców w kraju Kwitnącej Wiśni.
Sushi to z pewnością najbardziej znana na świecie japońska potrawa. Zazwyczaj powstaje na bazie ryżu i surowych ryb, a także wodorostów i warzyw, przyprawianych octem.
Kuchnia koreańska
Kuchnia Koreańska jest konsekwencją przenikania się wpływów kultury chińskiej i japońskiej. Ze względu na położenie geograficzne Korei, tu również chętnie sięga się po owoce morza i ryby. Koreańczycy unikają tłustych sosów, chleba czy sera, jest więc to menu sprzyjające zachowaniu prawidłowej wagi ciała. Znana z tradycji chińskiej zasad pięciu smaków obecna jest również tutaj. Ostre i słone smaki łączą się w potrawach, poprzez paprykę chili, czosnek i cebulę z jednej strony i sos sojowy, sezamowy, ocet czy imbir z drugiej. Charakterystycznymi potrawami kuchni koreańskiej jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym, ryż i makaron ryżowy oraz surowe ryby.
Kuchnie Wrocław krajów Azjatyckich cieszą się opinią smacznych i jednocześnie zdrowych. Ze względu na duży udział w diecie ryb, owoców morza, warzyw i ziół pozostają w zgodzie z zaleceniami współczesnej dietetyki. Przy tym wszystkim są to najstarsze tradycje kulinarne świata.
Dr med. Vermon W. Foster, autor książki „Sekrety Zdrowia” przedstawił koncepcję działań w ochronie zdrowia, która pozwala zaoszczędzić miliardy dolarów rocznie w Stanach Zjednoczonych. System, jaki proponuje, pozwoliłby także znacznie obniżyć koszty służby zdrowia w Polsce. Pomimo mniejszych kosztów, metoda ta jest „piekielnie” skuteczna w walce z chorobami o największym ryzyku zgonów. (więcej…)
„Poczekaj i napij się herbaty” tak powinno wyglądać nasze odwieczne motto, w tych pełnych zawirowań czasach. W Azji moc herbaty cenili już od tysięcy lat. Teraz już na całym świecie ludzie wierzą w jej zdrowotne działanie. (więcej…)
Czy poznałeś tajemnice żywej wody? Woda zdaje się nam być prosta i nieskomplikowana. A jednak to ona zajmuje w przyrodzie najważniejszą rolę. To ona sprawia że cała przyroda żyje. W nieustającym swoim ruch, przemienia swój skład i własności chemiczne i fizyczne. A gdyby ktoś ci powiedział że woda ma pamięć? Stwierdził byś że jest to irracjonalne tak jak powiedzenie „ żywa woda ”. Woda spamiętuje wszystko z czym miała do czynienia i zmienia skład podług tego. Żywa woda to ta w której i dzięki której może rozwijać się życie. Dla ludzi i przyrody woda zanieczyszczona jest tylko zbędnym balastem i ściekiem. Najlepsza dla człowieka jest woda alkaliczna. Jest ona najbardziej podobna do płynów ustrojowych. Uzyskuje się ją dzięki wielostopniowej jonizacji wody. Najłatwiej uzyskać to poprzez filtry do wody. Jednakże nie każdy filtr do wody uzbrojony jest w taką technologie. Tą technologie stosuje już co piąta rodzina w Japonii. Pamiętajmy także że Polska nie posiada już wód powierzchniowych pierwszej czystości. Niezbędne są więc domowe filtry do wody wodociągowej, jeśli chcemy dbać o swoje zdrowie i całej naszej rodziny. Organizm traci codziennie wiele energii na czyszczenie i dostosowywanie wody do potrzeb każdej komórki. Jeśli nie otrzyma wody spełniającej te parametry, pomimo przyjmowania płynów cierpi z odwodnienia. Takie parametry posiada wyłącznie woda z czystych ekologicznie surowych roślin. A co najgorsze potrzebujemy codziennie 2 litry takiej wody. Trzeba więc zainwestować w swoje zdrowie i znaleźć filtr do wody który produkuje wodę alkaliczną.
Suplementy diety dostępne są bez recepty w każdej aptece, przez co wielu ludzi zażywa ich bardzo duże ilości. Tabletki i kapsułki takie można zakupić prawie na każdą dolegliwość od kataru po problemy z układem moczowym, wspomagające serce i poprawiające pamięć i koncentrację, od wyboru do koloru. (więcej…)
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to z pewnością najpopularniejsza witamina. Znają ją nawet dzieci, które kojarzą ją zazwyczaj w postaci cytrynowej pastylki do ssania. Niektóre organizmy żywe samodzielnie produkują tę substancję, niestety człowiek nie jest w stanie sam jej wytworzyć, dlatego bardzo ważne jest, by dostarczać ją codziennie we właściwych ilościach.
Witamina C odpowiada za usuwanie z organizmu wolnych rodników, które wpływają na proces starzenia. Poza tym wzmacnia odporność i wspomaga wytwarzanie kolagenu, który uelastycznia skórę. Witamina C to bardzo cenny składnik diety, ponieważ dzięki niej poprawia się funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Służy także jako środek wspomagający przy różnych kuracjach antynowotworowych. Niedobór witaminy C objawia się:
- krwawieniem dziąseł,
- dłuższym gojeniem się ran,
- obrzękiem i bólem stawów,
- może doprowadzić do szkorbutu, depresji, a nawet do śmierci.
Każdy dorosły człowiek powinien codziennie dostarczać organizmowi od 100 do 200 mg kwasu askorbinowego (kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz osobom palącym papierosy zaleca się wyższą dawkę), dzieciom wystarczy 40 mg dziennie. Najwięcej witaminy C znajduje się w warzywach i owocach, zwłaszcza w kiwi, pomidorach, aronii i czarnym bzie. Również kwiat dzikiej róży, maliny, kapusta, szpinak i zielony groszek są źródłem kwasu askorbinowego. Mimo ogólnego przeświadczenia, w cytrynie w porównaniu z innymi owocami nie ma zbyt wiele witaminy C.
Dobroczynne właściwości witaminy C nie zmieniają faktu, iż nie należy jej spożywać w zbyt dużych dawkach. Organizm może mieć trudności z jej wydaleniem. Również w trakcie kuracji antyzakrzepowej należy uważać z zażywaniem witaminy, ponieważ podnosi ona toksyczność leków. Równoczesne przyjmowanie hormonów, aspiryny i środków antydepresyjnych znacząco obniża działanie kwasu askorbinowego. Najlepsza witamina znajduje się w naturalnych produktach, wspomagać się można jednak tabletkami, które przyjmować należy w trakcie posiłku lub bezpośrednio po nim.
Wyniki tego najczęściej bywają bardzo różne. ułożenie kostki brukowej na parkingu. Charakteryzujące się wysoką całkowitą odpornością na plamy, zmiany temperatur i warunków atmosferycznych zapewniają wysoką trwałość i komfort użytkowania. W odpowiedzi na tego typu problemy, producenci coraz częściej oferują swoim klientom hale stalowe jako zanakitą alternatywę dla droższych konstrukcji murowanych. Nasze zaangażowanie w ich produkcję, oraz nasza pasja są gwarancją jakości i trwałości naszych produktów. Niestety nie są znane są nie z ich doskonałości, jakości i styropian ilości ale wręcz przeciwnie, z złego stanu, małej ilości no i całej reszty, złej reszty. Jednym nich jest między innymi malowanie kataforetyczne. Nie powinny być za duże, ani za strome. . Są to tylko niektóre zalety, dodając do tego niższą cenę takiego rozwiązania, decyzja o rezygnacji z rozbudowy zakładu nie jest taka pewna. Jeśli potencjalny klient zobaczy ładnie zrobiony dojazd, lub chodniczek to od razu jego zdanie o firmie się zmienia. . . . Remonty dróg Kraków, remonty dróg warszawa , remonty dróg gdzieś indziej.