Cholesterol jest zwany potocznie lipoproteinami, to jest związkami lipidowymi, które są w naszych krwinkach. Nieprawidłowe nasycenie cholesterolu doprowadzić może do ostrych chorób, jak np. miażdżyca albo choroba niedokrwienna serca. Choć problemy z cholesterolem są naturalne u osób starszych, to coraz częściej temat ten dotyka także osób młodszych.
Jak obniżyć cholesterol? Konieczne są regularne badania stężenia „złego” i „dobrego” cholesterolu. Jedną z istotnych kwestii będzie właściwie zbilansowana dieta. W jej układaniu powinien uczestniczyć lekarz, który zna wyniki badań jak również nasz stan zdrowia. Kolejną sprawą jest ruch i aktywność fizyczna, zwłaszcza, iż ważna jest waga – za duża może być powodem kłopotów z cholesterolem. Podwyższony cholesterol występuje zwykle u osób w wieku 60-70 lat, toteż muszą one w szczególności robić regularne badania oraz zadbać o profilaktykę np. łykanie suplementów diety.
Są 2 różne związki cholesterolu: „dobry” i „zły”. Ten pierwszy nazywany jest jako HDL. Ma on za zadanie transport cholesterolu z krwinek do wątroby. Co powoduje, że komórki tłuszczowe nie gromadzą się w krwi, co mogłoby prowadzić do groźnych chorób.
LDL, czyli „zły” cholesterol, inaczej niż HDL, transportuje substancje lipidowe z wątroby do krwinek. Jego nadmiar spowodować może tworzenie się odłogów tłuszczu w krwinkach, a w rezultacie prowadzić do miażdżycy, zawału serca. Przyczyną zbyt dużej ilości tego typu cholesterolu jest niezdrowa dieta, niedobór witaminy c i e, również dziedziczenie genetyczne.
Zdrowa dieta jest kluczem do sukcesu i stanowi podstawę zapobiegania cholesterolowi. Powinno się spożywać 4-5 posiłków na dzień o ustalonej porze, nie mogą być one obfite. Należy wykluczyć tłuste mięsa i wędliny, ale również pełnotłuste sery, bowiem zawarte w nich nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą stężenie cholesterolu. Następnym ważnym posunięciem jest zmniejszenie do minimum spożywania potraw robionych na głębokim tłuszczu. Co zatem jeść należy i jak obniżyć cholesterol? Przede wszystkim nietłuste mięso, warzywa i owoce, preparaty ziołowe, wszystko co bogate w witaminy e i b.
There are no comments