Zdrowie i Uroda

Darmowe artykuły do przedruku

Bób w letnim menu

Odżywianie się sezonowe, czyli jedzenie warzyw i owoców wtedy, gdy są one w swojej optymalnej fazie wzrostu jest najlepszym sposobem na dostarczanie organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych.

Rośliną bogatą w żelazo, witaminy z grupy B, magnez, białko, wapń i fosfor jest bób. Do tego ta mało popularna w polskich domach roślina, jak każda strąkowa, bogata jest również w błonnik, który odpowiada za prawidłową pracę układu trawiennego, przez co jest dobrym „wspomagaczem” dla osób odchudzających się lub mających problemy z trawieniem. 100 gram bobu to około 80 kalorii. Nie zawiera on także cholesterolu, czyli mogą go jeść osoby z chorobami układu krążenia.

Bób w letnim menuOczywiście należy pamiętać, że jak każda roślina strąkowa jest ciężko strawny i wzdymający, więc nie należy przesadzać z ilością zjadanego bobu, by po prostu po zjedzeniu nie cierpieć i nie uprzedzić się do tego warzywa. Stosować go można, jako dodatek do dania głównego z innymi warzywami w np. w formie sałatek, można go też dodawać do zup. Sprawdza się też, jako przekąska, jeśli ktoś próbuje ograniczyć jedzenie słodyczy czy niezdrowych chipsów. Bób świetnie łączy się z pomidorami, innymi roślinami strąkowymi.

Przygotowanie bobu do spożycia nie powinno przerosnąć nikogo, ponieważ wystarczy go ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody. Należy pamiętać tylko, zresztą tak jak w przypadku gotowania innych warzyw, by nie ugotować go zbyt mocno. Każde warzywa, by zachowały swoje walory odżywcze powinny być gotowane al dente. Alternatywą dla gotowania w wodzie jest gotowanie na parze. Dzięki temu, że warzywa nie są zanurzane w wodzie, nie wypłukują się z nich składniki odżywcze.

Jeśli chcemy zachować szczupłą sylwetkę, najlepiej jeść bób i inne warzywa tylko gotowane bez żadnych dodatków, ale smak samego bobu nie wszystkim może przypaść go gustu. Najprostsza metoda okraszenia bobu to dodanie do niego odrobiny masła.

There are no comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *