Wybór produktów spożywczych w naszym menu jest bardzo często przypadkowy. Nie znając wartości odżywczych spożywanego jedzenia, łatwo możemy zaszkodzić swojemu zdrowiu. Dieta zbyt bogata lub zbyt uboga kalorycznie spowoduje nadwagę lub niedożywienie. Zatem jak ułożyć sobie menu zgodnie z regułami zdrowego żywienia? To bardzo ważne pytanie i każdy powinien sobie je zadać: Jak powinno wyglądać moje menu żywieniowe?
Podstawowym źródłem energii są węglowodany, przy czym preferowane są węglowodany złożone (skrobia). Moje menu zawiera węglowodany złożone, które zapewniają stały, równomierny dopływ energii do naszego organizmu. Cukry proste także dostarczają dużo energii, ale w znacznie krótszym czasie. Organizm nie potrafi magazynować tej energii, dlatego nadwyżka zostaje zamieniona w tłuszcz. Są to tak zwane „puste kalorie”.
Witaminy są związkami organicznymi, których organizm ludzki nie potrafi stworzyć, muszą one być dostarczone wraz z pożywieniem w gotowej postaci lub w formie prowitamin, które w trakcie przemian metabolicznych uzyskują pełną aktywność biologiczną. Moje menu jak i wasze zalecam, aby było bogate w witaminy.
Aspartam jest to główny składnik słodzików, gum do żucia, napojów kolorowych, produktów typu „light” a także farmaceutyków. Aspartam jest to neurotoksyna, zaburzająca syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach i strukturę DNA. Moje menu wyklucza ten składnik z mojej diety, ponieważ wywołuje różne, pozornie niepowiązane ze sobą objawy. Po wypiciu metanolu skutki widać od razu a aspartam działa inaczej. Gromadzi się w organizmie powoli zaburzając system hormonalny i pracę mózgu.
Białko także może zostać spalone i zamienione na energię, ale dzieje się tak tylko wtedy, gdy brakuje pozostałych minerałów, czyli węglowodanów i tłuszczy. W normalnych warunkach powinno służyć do budowy mięśni. Napoje alkoholowe także dostarczają sporo pustych kalorii bez żadnych wartości odżywczych.
Comments are closed.