Sport jest dla człowieka synonimem znakomitego samopoczucia i zdrowia. Jedni zajmują się sportem dla zdrowia i znakomitej sylwetki, inni traktują go wyczynowo i ich celem jest osiągnięcie jak najlepszych wyników na zawodach. Sport i zdrowie są ze sobą bardzo mocno powiązane, jedno od drugiego jest bardzo zależne. Sport pomaga utrzymać dobrą kondycję – zdrowie. Z drugiej strony zdrowie pomaga i warunkuje postęp w sukcesach sportowych. Profesjonalne podejście do żywienia jest nie mniej istotne jak profesjonalnie zaplanowany program treningowy.
Prawidłowa dieta jest elementem wspomagającym trening, przyspiesza odbudowę oraz zapewnia prawidłowy rozwój organizmu, ale podobnie jak w przypadku treningu powinna zostać indywidualnie dobrana przez specjalistę – dietetyka.
W czasie dużego wysiłku fizycznego potrzeba na energię wzrasta nawet do 5000 kcal (zależnie od wysiłku). Należy wtedy na bieżąco pokrywać utraty energii przez spożywanie pokarmów o dużej zawartości węglowodanów. Na zapotrzebowanie energetyczne znaczenie ma również płeć, masa ciała oraz temperatura otoczenia.
- Węglowodany – powinny dostarczać 55-60% energii. Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu. Spotykamy je głównie w roślinach. Są całkowicie metabolizowane i lekko strawne. Powinny to być węglowodany złożone, nieoczyszczone, nierozgotowane.
- Tłuszcze – powinny dostarczać około 20-25% energii. Maksymalną wartością energii pochodzącej z tłuszczu, która niestety jest zbyt często przekraczana, jest 30%. Energia pochodząca z tłuszczu nie jest tak szybko dostępna, jak energia z węglowodanów. Tłuste potrawy spowalniają motorykę przewodu pokarmowego. Co owocuje zaleganiem pokarmów w żołądku, jest to niekorzystne podczas uprawiania sportu.
- Białko – powinno dostarczać około 15% energii. wynosi to średnio 0,8 g/kg masy ciała. W czasie wysiłku związanego z uprawianiem sportu może wzrastać do 1,5 g/kg masy ciała, a podczas bardzo intensywnego treningu nawet do 2,5 g/kg masy ciała. Duża ilość białka w diecie jest niezbędna do zwiększenia masy mięśni i utrzymania dobrej kondycji podczas dużego wysiłku fizycznego. Długotrwały wysiłek prowadzi bowiem do znacznego zwiększenia zużycia białek tkankowych. Zaleca się, aby stosunek białka zwierzęcego i roślinnego wynosił 1:2. Jego źródłem powinny być chude gatunki mięsa i wędlin, jaja i produkty mleczne. Białko roślinne powinno być dostarczane głównie z produktów zbożowych.
Dieta sportowców musi być lekko strawna, potrawy smażone i pieczone należałoby ograniczyć na korzyść dań gotowanych i przygotowanych na ruszcie.
There are no comments