W ostatnich miesiącach głównie przez media rozpoczęto dyskusję na temat jakości nieuzdatnionej wody z kranu. Przedstawiono tezę, iż kranówka jest równie wysokiej klasy co woda mineralna dostępna w supermarketach. Jest to o tyle ciekawe, iż zapomniano wspomnieć, że czystość kranówki zależy między innymi od miasta. Całkiem inna jest woda we Wrocławiu i całkiem inna w Bydgoszczy. Niewiele jest miejscowości, gdzie nie jest potrzebne uzdatnianie wody. Lublin to jedna z miejscowości, gdzie filtr do wody powinien być standardowym elementem wyposażenia kuchni. Czy należy więc twierdzić, iż woda z kranu jest możliwa do spożycia bez żadnego przegotowania?
Tu naprawdę wiele zależy od wytrzymałości organizmu i ujęcia wody. Istnieją takie miejsca na terenie Polski, gdzie rewelacyjnie sprzedają się wszystkie filtry do wody. Rzeszów do takich miejsc należy. Nie ma w tym nic niezwykłego, wszak czasami nawet barwa zwyczajnej wody z kranu może zniechęcić. Używanie choć prymitywnego dzbanka filtrującego powinno pozytywnie wpłynąć na jakość wody. Jednak w przypadku bardzo zanieczyszczonej wody musi ona być poddana pełnemu procesowi filtracji, czemu nie sprostają najzwyklejsze dzbanki filtrujące. W takim wypadku rozwiązaniem może być osmoza dająca sobie z powodzeniem radę z poważnymi nieczystościami w domowej wodzie. Tak więc jeśli zamieszkujesz Białystok albo okolice – koniecznie sprawdź ile korzyści może dać Ci filtrowanie wody.
Comments are closed.