Zdrowie i Uroda

Darmowe artykuły do przedruku

Kurkuma skutecznie walczy z rakiem

Kurkuma skutecznie walczy z rakiemDo tej pory kurkumy, najczęściej jako składnik przyprawy curry, używaliśmy podczas gotowania. Nie dość, że przyprawa nadaje potrawom piękny, żółty kolor to nie można odmówić jej też walorów smakowych.

Ale udział w gastronomii to tylko część jej zasług dla ludzkości. Dużo ważniejsze jest jej wykrzystanie w medycynie. Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwzapalnym, żółciotwórczym, lipotropowym, odtruwającym i moczopędnym ma szerokie zastosowanie w leczeniu wielu chorób. Wspomaga walkę z kamicą żółciową, zapaleniem pęchęrza, dolegliwościami wątroby czy problemami z żołądkiem. Poza tym obniża poziom cukru we krwi, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, a także przyspiesza zabliźnianie ran.

Już teraz wiadomo, że do tej długiej listy można dopisać skuteczną pomoc w walce z chorobami nowotworowymi. Kurkuma bowiem, co udowodnili naukowcy z Leicester, obniża poziom komórek rakowych w organizmie – tych, które są odporne nawet na chemioterapię. Silnemu działaniu chemii ulegają te komórki, które tworzą guzy. Opór stawiają te, które przyczyniają się do nawrotów choroby. I to właśnie one w dużym stopniu eliminowane są przez kurkumę.

Takie odkrycie z pewnością zmobilizuje lekarzy do dążenia w kierunku wykorzystania kurkumy w farmakologii.

There are no comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *