Jesz po to, żeby zaspokoić głód i dać organizmowi wszelkie możliwe substancje odżywcze konieczne dla jego dobrego funkcjonowania. Teraz dużo mówi się o schorzeniach, którym można zapobiegać za pomocą odpowiednio złożonej diety. Oto parę rad i kilka przykładów prawidłowych składników diety, które dobrze jest spróbować. Zdrowe odżywianie stanie się łatwiejsze.
Lucerna działa wyjątkowo korzystnie na osoby w starszym wieku. Podnosi energię życiową, tężyznę fizyczną, powoduje spokojniejszy sen. Wspomaga wyeliminowanie wzdęć, wrzodów i braku apetytu z pewnością dlatego, iż podobnie jak surowa kapusta, posiada witaminę U. Lucerna pomaga w leczeniu ostrego i przewlekłego zapalenia pęcherza moczowego, zmniejsza
Choroby układu sercowego, takie jak miażdżyca czy choroba niedokrwienia serca, najczęściej rozwijają się u osób, których w sposobie odżywiania znajdują się tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i cholesterol. Zdrowe odżywianie jednakże nie polega na całkowitym odrzuceniu produktów, takich jak tłuste mięso, smalec czy sery, ale na ich zmniejszeniu. Należy natomiast zjadać dużo ryb i tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Pamiętaj, aby dodać do swojego menu zbożowe produkty pełnoziarniste. Dostarczają one wielu cennych komponentów takich jak witamina E i witaminy z grupy B. Są one silnymi antyutleniaczami. Są one również bogatym źródłem błonnika, który pobudza przemianę materii.
Aby zredukować codzienny stres powinniśmy jeść takie składniki jak: maliny, jeżyny czy też orzechy. Sekret tkwi w związku mineralnym znajdującym się w warzywach i owocach – magnezie. Koi i on zszargane nerwy, chroni do tego układ nerwowy. Gdyby to nie wystarczało co czwarta witamina wzmacnia nasz układ nerwowy. Witamina e, ochrania np. przed agresywnymi strumieniami tlenowymi, które psują komórki mózgowe. Witaminy z grupy B działają korzystnie na redukcje stresu i na dobre samopoczucie.
There are no comments