Praktyka pokazuje, że w naszych realiach nasze doświadczenie na temat skutków wynikających z dostarczania do organizmu kwasów nienasyconych typu omega 3 jest ciągle jeszcze całkiem mała.
Dość dużo osób mieszkających w rozwiniętych krajach zjada niestety zbyt wielką ilość kwasów tłuszczowych omega-6. Zawarte one są w mięsach wieprzowych i wołowych, wszelakich serach, w „sklepowych” olejach (np. rzepakowym).Najczęściej spotykana, dieta Polaka prawie zawsze ma absolutnie nieodpowiednią proporcję omega 6 do omega 3 i ma relację nie mniej 15:1. Kwasów nienasyconych NNKT omega3 powinno być o wiele więcej, aby zniwelować funkcjonowanie procesów prozapalnych w ustroju człowieka.
Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 (np. tran) oraz typu omega 6 (np. z wiesiołka) czasem są suplementowane dzieciom i generalnie młodym ludziom bo posiadają niemały wpływ na intensywność wzrostu psychofizycznego oraz wpływają skutecznie na układ odpornościowy człowieka.
Jednakże preparaty a także naturalnie występujące związki omega 3 nie są przeznaczone jedynie dla młodych osobników. Kwas omega 3 to głównie DHA czyli dokozaheksaenowy i EPA eikozapentaenowy, Powinny one być w stosownej relacji jeden do drugiego. Podniesienie spożycia ich zmniejsza poziom tzw. niedobrego cholesterolu a także przeciwdziała patologii niedokrwiennej serca. Z tego względu są używanie przy profilaktyce miażdżycy.
Zoptymalizowane dostarczanie tych NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) dostarcza ludzkiemu organizmowi niezastąpioną wartość niezwykle ważnych związków, których najczęściej brakuje w polskiej diecie.
Przeto już we wczesnym dzieciństwie z pewnością trzeba zadbać o odpowiednią wartość omega3 w diecie, lub w odpowiednich preparatach, aby późniejj cieszyć się posiadania dobrego zdrowia. Te kwasy NNKT zapewniają odpowiedni rozwój młodych organizmów i chronią starszych przed często występującymi chorobami. Zdrowie jest ważne, a dieta najczęściej nie uzupełnia wystarczająco potrzebnych elementów, w tym także kwasów omega 3. Należy więc by zapewnić to poprzez przyjmowanie suplementacji.
Działanie omega 3 polega głównie na tym, że zmniejsza ilość trójglicerydów, wspomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi, dopomaga układowi krążeniowemu. Kwasy tłuszczowe są potrzebne do dobrego wzrostu i rozwoju mózgu a także siatkówki oka u małych dzieci. Pomniejszają możliwość agregacji płytek krwi a także ulepszają funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Poza tym łagodzą stany zapalne powiązane z artretyzmem, łuszczycą oraz astmą.
Poza tym NNKT omega3 bronią przed nowotworem układu pokarmowego, oraz redukują także możliwość uwidocznienia powikłań powiązanych z cukrzycą, ale przede wszystkim omega3 są konieczne do dobrego działania błony komórkowej. Także błony komórek skóry człowieka zbudowane są z niezbędnych kwasów tłuszczowych, a więc kwasy omega-3 mają niezwykle ważne znaczenie znaczenie dla posiadania gładkiej, zdrowej skóry. Poza tym wszystkim to te kwasy tłuszczowe stymulują aktywność enzymów antyoksydacyjnych, a te enzymy ochraniają komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.
Organizm nie potrafi wytwarzać n-3, więc muszą być zajadane w jedzeniu, lub jako preparat. Kwasy tłuszczowe omega-3 są wysoko nienasycone, a więc są nietrwałe i szybko mogą ulegać utlenianiu. Należy więc zweryfikować to by przyjmowane suplementy spełniały kryteria jakości, a nie by były tanie. Za 20-30 zł nie ma w ogóle możliwości otrzymania dobrej jakości suplementów omega3 z EPA i DHA. Podczas ich produkcji powinny być ściśle przestrzegane zasady, surowce powinny być standaryzowane, czyli preparat ma mieć stały skład i parametry, zaś olej używany do produkcji powinien pochodzić z zimnych wód oceanicznych (nie zaś z zanieczyszczonego morza jakim jest Morze Baltyckie. Ważnym warunkiem uzyskania stosownej jakości suplementów omega 3 jest proces deodoryzacji, winteryzacji i filtracji. No a jaka jest twoja omega 3?
There are no comments