Witaminy są to organiczne związki chemiczne, substancje egzogenne, znaczy takie, jakie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego, a sam organizm nie potrafi ich wytworzyć. Witaminy z definicji są niezbędne człowiekowi do życia.
witamina a odpowiada za prawidłowe widzenie, poprawia koloryt skóry oraz chroni skórę przed promieniami UV. Najwięcej witaminy A mają takie produkty jak: jaja, mleko, jagody,pomidory.
Witamina C odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Badania wskazują znaczny wpływ zażywania witaminy C na ryzyko pojawienia się przeziębienia i mały wpływ na czas jego trwania.
Witamina E chroni komórki przed utleniaczami, umacnia ścianę naczyń krwionośnych i zapobiega przedwczesnemu rozpadowi czerwonych krwinek. Najwięcej witaminy E znajdziemy w takich produktach jak : margaryna ,jaja oraz w warzywach.
Witamina D wspomaga wchłanianie wapnia przez kości i przyspiesza metabolizm tkanki kostnej. Spożywając takie produkty jak : masło mięso i pijąc mleko, pewnością nie będziemy mieli niedoborów witaminy D.
Witamina B1 zapewnia zdrowy stan tkanki nerwowej oraz wspomaga metabolizm cukrów i lipidów. Mnóstwo witaminy B1 zawierają takie produkty jak:
mięso, jaja, chleb razowy oraz mleko.
Planując naszą dietę musimy pamiętać, by była ona bogata w witaminy. Jeśli o tym nie zapomnimy, nasz organizm będzie funkcjonował prawidłowo oraz będziemy się cieszyć doskonałym zdrowiem.
There are no comments