Zdrowa, zbilansowana dieta nie może się obyć bez probiotyków. Są to substancje, które pomagają organizmowi w prawidłowym trawieniu, a także w zachowaniu odporności. Osoby, które spożywają odpowiednie ilości probiotyków, nie mają zwykle problemów ze zgagą, niestrawnością, wzdęciami i zaparciami. Mogą się też poszczyć zgrabną sylwetką, a przeziębienia i inne choroby zdarzają im się rzadko.
Dlatego też warto zaopatrzyć organizm w odpowiednie ilości tej dobroczynnej substancji. Oczywiście, probiotyki można znaleźć w pokarmie kobiecym w największej ilości. Natomiast dzieci nie karmione piersią oraz dorośli muszą poszukać tych cennych substancji gdzie indziej. Najwięcej ich znajduje się w produktach mlecznych takich, jak maślanka, kefir, jogurt. Im mniejszej chemicznej obróbce poddany jest dany produkt, tym więcej cennych probiotyków się w nim znajduje. Dlatego też lepiej jest kupić kefir czy jogurt z krótkim terminem ważności, niż ten, który jest mocno konserwowany.
Można też zrobić jogurt samodzielnie, domowym sposobem, mieszając kubeczek jogurtu kupnego z litrem ciepłego, ale nie gorącego mleka, najlepiej prosto od krowy lub sklepowego, ale z krótkim terminem ważności oraz zawijając tą mieszankę w koc i odkładając ją na kilka godzin do fermentacji. Gdy zrobiony w domu jogurt nam się zaczyna kończyć, odłóżmy z niego jeden kubeczek i na jego bazie zróbmy kolejny jogurt. Każda kolejna porcja jogurtu będzie maiła coraz więcej probiotyków w swoim składzie. Wytwarzają się one bowiem na skutek fermentacji mlekowej. Zaletą robionego w domu jogurtu jest też to, że stanowi on o połowę tańszy produkt od jogurtu ze sklepu.
There are no comments