Nie licząc skóry i ścięgien kolagen występuje także w kościach. Znajduje się tu prawie jedynie kolagen typu I. Stanowi on 85-95% całej zawartości substancji organicznych kości. Inne elementy to m.in. osteoklacyna i sjaloproteidy.
Kolagen jest najistotniejszym białkiem w organizmie, gdyż stanowi 30% łącznej masy białka ludzkiego i 70% wagi białek skóry.Kolagen to zespół białek fibrylarnych (włóknistych), które znajdują się powszechnie w organizmie człowieka to oznacza, że na przykład u człowieka o wadze 75 kilogramów – 15 kg to białka w tym 7,5 kg stanowi kolagen.
W młodości wytwarzanie kolagenu pozostaje w stanie równowagi czynnej, jednakże wraz z wiekiem procesy degradacji zaczynają przeważać nad procesami odtwarzania. Niewystarczająca fabrykacja kolagenu wiedzie do przedwczesnej destrukcji tkanek miękkich. Redukowanie ilości kolagenu w organizmie i zmiany jego biochemii wywołują nasilenie procesów jego degradacji. Postępujący wraz z wiekiem proces utraty kolagenu wywołuje ubytek masy kostnej i aktywuje proces osteoporozy. Niedobór kolagenu będącego fundamentem nie tylko kości, ale także skóry, paznokci, ścięgien, stawów, naczyń limfatycznych oraz systemu regeneracyjnego i układu odpornościowego przyczynia się do wczesnego procesu starzenia się.
Kolagen jest podstawowym składnikiem i budulcem naszego organizmu, jego obecność w organizmie wspomaga układ odpornościowy, układ krążenia i serce, rozstępami, jak również polecany jest osobom w czasie rehabilitacji i kuracji odchudzających oraz uprawiających sport.
Kolagen z ryb to zwyczajne białko pozyskiwane ze skór rybich. Zastąpił on kolagen wołowy, który z powodu na choroby zwierzęce mogące przenieść się na ludzi (np. BSE choroba wściekłych krów) jest systematycznie wycofywany z użytku. Z badań wynika także, że kolagen z ryb jest o wiele bardziej przydatny od kolagenu bydlęcego na skutek na jego właściwości, skład oraz budowę potrójnej helisy. Cząsteczki kolagenu z ryb są mniejsze od cząsteczek kolagenu z ssaków i z tego powodu szybciej przedostają się do skóry regenerując ją.
Kolagen jest najważniejszym białkiem tkanki łącznej – podstawowy element fibrylarny skóry, kości, chrząstek i zębów. Białko kolagenu jest pospolitym elementem składu organizmów ssaków. Posiada ogromnie wysoką wytrzymałość na rozciąganie, jest też głównym komponentem ścięgien. Jest odpowiedzialny za giętkość skóry. Niedobór kolagenu w skórze powoduje powstawanie zmarszczek, podczas jej starzenia się. Kolagen wypełnia również rogówkę oka, gdzie znajduje się w formie krystalicznej.
W sprzedaży osiągalnych jest mnóstwo artykułów zawierających kolagen. Ogólnie dzielą się one na dwie grupy – kolagen w postaci kosmetyków wykorzystywanych naskórnie oraz kolagen do stosowania wewnętrznego – w postaci pigułek lub proszków do przygotowania płynów. Z pierwszej grupy (kosmetyków) powinno się wymienić Kolagen Naturalny, Polski Kolagen, Kolagenium, w drugiej grupie znajdują się preparaty Kolagenum, Fiksogen czy KolagenLiofilizowany.
Kolagen naturalny wykorzystywany jako suplement do spożywania oddziałuje wartościowo na wiele aspektów zdrowotnych, między innymi: wspiera stawy, opóźnia proces niszczenia tkanki kostnej i chrzęstnej, wspiera ścięgna i naczynia krwionośne, poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów, wygładza zmarszczki, wspiera układ odpornościowy oraz opóźnia proces starzenia się człowieka.
There are no comments