Śniadanie jest najbardziej potrzebnym posiłkiem dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu, nieodzowne do tego by wprawić w ruch przemianę materii. Ma obowiązek zapewnić energii, która zaktywizuje nasz organizm do pracy, co po nocnej przerwie jest konieczne. Śniadanie pożądane jest by stanowiło 30 proc. naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego zapewniając solidny zastrzyk energii. Zadbaj o to, żeby poranny posiłek był starannie skomponowany, zdrowy i pełnowartościowy. Jedz go powoli i w miarę możliwości dbaj o to, żeby był to posiłek ciepły (poświęć mu przynajmniej kwadrans). Nawet jeśli jesteś na diecie zawsze jedz śniadanie. Teraz aż się prosi zacytować Chińskie porzekadło, które mówi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”.
Śniadanie spożywajmy najlepiej 30 min. po przebudzeniu, a już na pewno przed wyjściem z domu. Osoby spożywające śniadanie każdego dnia zapewniają sobie lepsze funkcjonowanie układu trawiennego i układu krwionośnego i również mają większą zdolność do koncentracji. Ponadto są bardziej aktywne fizycznie. Jeśli ktoś regularnie wychodzi z domu bez śniadania, to w jego żołądku dochodzi do nadmiernego wyzwalania kwasów. Podrażnia to śluzówkę, zakłócając pracę układu pokarmowego. Może też obniżyć się stężenie glukozy we krwi co może doprowadzić do zawrotów głowy, a nawet omdlenia.
Jak powinno wyglądać nasze śniadanie? Należy zadbać o to, żeby dostarczał dużą dawkę węglowodanów złożonych, które łagodnie podwyższają poziom cukru we krwi i zapewniają na długo energię. Nie dają przejściowego, energetycznego „kopa” jak czekolada, ale sprawiają, że przez dłuższy czas organizm funkcjonuje wydajnie, a głód przychodzi dużo później. Idealnym źródłem węglowodanów złożonych jest musli, płatki śniadaniowe, pieczywo razowe. Kolejnym składnikiem idealnego śniadania powinny być produkty zapewniające białko i wapń, np. niesłodzony jogurt, kefir, mleko, czy trochę sera białego. Do tego należałoby zjeść świeże owoce, warzywa lub wypić szklankę, najlepiej własnoręcznie wyciskanego soku. Świetnym dodatkiem do śniadania są ponadto wszelakiego rodzaju orzechy i nasiona, które choć są kaloryczne, to są wspaniałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także cennych składników mineralnych.
Na śniadanie nie jest wskazane jeść słodkich wypieków, dosładzanych płatków, tłustych wędlin (lepiej zamienić je chudymi wędlinami z drobiu), czy słodkich sztucznych deserów na bazie mleka (które z mlekiem nie mają już wiele wspólnego).
Korzyści ze spożywania śniadań
- polepszona odporność na stres,
- prawidłowy układ immunologiczny,
- lepszy nastrój,
- sprawniejszy układ nerwowy,
- łatwość utrzymywania właściwej wagi,
- większa sprawność fizyczna,
- brak napadów „wilczego głodu”- szczególnie w porze nocnej.
There are no comments