Właściwości wody zależą od stopnia jej mineralizacji:
- Nisko zmineralizowane – do 500mg substancji mineralnych w litrze – zalecane do powszechnego spożycia, do przygotowywania posiłków dla niemowląt, dla osób ze schorzeniami ograniczającymi spożycie soli.
- Średnio zmineralizowane – od 500 do 1500 substancji mineralnych w litrze – do codziennego spożywania przez zdrowe dorosłe osoby.
- Wysoko zmineralizowane – ponad 1500 substancji mineralnych w litrze – polecane osobom pracującym ciężko, uprawiającym sport Nie są polecane dla dzieci i osób cierpiących na nadciśnienie i choroby nerek.
Kupując wodę zwróćmy uwagę na ilość chlorku sodu (sól), powyżej 1000mg/dm sześcienny nie wskazana do picia przez osoby z wrzodami żołądka, niewydolności nerek i układu krążenia. Woda słona zalecana jest w nieżytach żołądka, przewlekłych zaparciach, niedoborach elektrolitów.
Kto chce np. mieć silniejsze kości i ustrzec się próchnicy, niech wybiera wodę z fluorem i większą ilością wapnia. Wapń ma dobry wpływ na procesy krzepnięcia krwi i pracę mięśnia sercowego. Woda z większą ilością magnezu zalecana jest osobom z zakłóceniami układu nerwowego i mającym trudności z zasypianiem.
Zdrowa, prawidłowo zbilansowana dieta (odchudzająca) obejmuje zazwyczaj spore ilość błonnika, który – choć zwykle ma wspaniałe oddziaływanie dla układu pokarmowego – może być przyczyną zaparć, jeśli poziom płynów w organizmie jest niewystarczający. Nie zapominajmy więc o piciu wody, jest dla nas niezbędna, najlepiej gdy wodę „popijamy”, nie należy pić dużej ilości wody od razu, ponieważ obciąża to nasz układ krwionośny. A więc pijmy wodę w porcjach, rozłożonych na cały dzień, najlepiej 30 minut po jedzeniu. Picie podczas posiłku ma zły wpływ na trawienie, woda rozrzedza soki trawienne, obniża jakość ich działania oraz wydłuża czas trawienia, i dodatkowo obciąża przepełniony żołądek.
There are no comments