Następuje lato, w tym czasie w sprzedaży jest najwięcej świeżych owoców, które powinny znajdować się w naszej codziennej diecie. Nie zaniedbaj tego czasu i jedz ich jak najwięcej. Bogate w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze owoce są znakomitą bronią w walce o zdrowie i młody wygląd, zapobiegają wielu chorobom.
Jeśli się odchudzasz największe sukcesy osiągniesz jedząc jabłka. To najsilniejsze przeciwutleniacze. Ułatwiają trawienie, przyspieszają przemianę materii i pomniejszają poziom złego cholesterolu. Łagodzą zaparcia, regulują pracę jelit. Również śliwki mają takie same właściwości, które ponadto zawierają witaminy z grupy B, które regulują funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni.
Gdy cierpisz na anemię lub spodziewasz się dziecka pomogą ci brzoskwinie. Owoce te są cennym źródłem wapnia, potasu, magnezu, żelaza, a także witamin z grupy B. Zalecane są narzekającym na nerki i ze skłonnością do powstawania obrzęków, – mają działanie moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki obecnemu w nich beta-karotenowi dbają też o cerę i skórę podczas kąpieli słonecznych.
Jeśli cierpisz na zapalenie dróg moczowych i kamicę nerkową jedz gruszki. Owoce te zawierają duże ilości witamin i soli mineralnych. Duża zawartość błonnika pokarmowego , wody oraz minimalną zawartość tłuszczu czyni je owocem lekkostrawnym. Osoby o bardzo wrażliwym żołądku powinny często spożywać gruszki. A także chronią organizm przed wolnymi rodnikami, gdyż zawierają antyoksydanty, takie jak witamina A, C i E.
Dietetycy zalecają jeść owoce ze skórką , bo pod nią znajdują się ich najwartościowsze składniki. Spożywaj je w ramach przekąski lub w postaci schłodzonych sałatek owocowych. Są doskonałe na letni deser, który zaspokaja apetyt na słodycze i gasi pragnienie.
There are no comments