Probiotyki i bioflawonoidy to występujące w powszechnych artykułach spożywczych substancje, które utrzymują ludzki organizm w zdrowej formie. Równie sprzyjające jest ponadto przyswajanie ich jako wyciągów w suplementach diety.Matka natura sama ochoczo dostarcza człowiekowi kompletu koniecznych do aktywnego sposobu życia pierwiastków. Niemniej zakupując modyfikowaną żywność rzadko całkowicie korzystamy z jej darów. Do takich zapomnianych składników zaliczamy bioflawonoidy i probiotyki.
Bioflawonoidy to czynniki chemiczne, które są zawarte we florze i nadają im kolory. W organach człowieka uszczelniają powłoki komórek, przygotowując je dzięki temu na złe działania spoza organizmu. W związku z tym są odpowiednie dla osób, które narzekają na wybroczyny lub narzekają na niewystarczającą krzepliwość krwi. Mają reakcje przeciwnowotworowe oraz podaje się je przy niewydolności miażdżycy. Mają pozytywny wpływ na zdrową wątrobę, bowiem posiadają własności moczopędne.
Przeciętny Polak największą ilość bioflawonoidów przyswaja w herbacie, cebuli oraz jabłkach. Mnóstwo występuje ponadto w wytrawnym winie oraz gorzkiej czekoladzie.Jednakże największa dawka występuje w różnego typu preparatach wzmacniających.
Innym powszechnie występującym preparatem są probiotyki. To kultury bakterii albo drożdży, występujące w dużej ilości w produktach pochodzących z mleka, jak kefir czy jogurt. Stymulują jelita do cięższej pracy oraz osłabiają symptomy nietolerancji laktozy.Zaleca się ich przyjmowanie ponadto w trakcie przyjmowania antybiotyków. Podobnie działa błonnik.
Zarówno flawonoidy jak i probiotyki wpływają na ogólne polepszenie się naszego humoru. Chociaż występują w ogólnodostępnych surowcach, warto dostarczać je również w suplementach diety. A to dlatego, że w sprzedawanych w marketach wytworach ich procentowość jest znikoma i może nie dać rady pokryć wszelkich potrzeb naszego ciała.
There are no comments