Pojawianie się bólów zamostkowych może być spowodowane niezbyt wysokim stanem przeciwutleniaczy, witaminy E, C, beta-karotenu oraz kwasów omega-3. Żeby zredukować bóle wieńcowe, należy jeść dużo orzechów, warzyw, tłuszczu rybiego i olejów pochodzenia roślinnego,ogólnie to gdzie jest witamina E. Raporty z badań wykazały, iż bóle wieńcowe są mniejsze u tych, którzy mają wyższe niż przeciętne zagęszczenie we krwi beta- karotenu, witaminy C i zwłaszcza witaminy E. Witamina E ma czynność antyoksydacyjną i wstrzymuje przed zatorami naczyń krwionośnych. Przestań spożywać całkowicie tłuszcz zwierzęcy. Jest to prawdziwy diabeł dietetyczny w schorzeniach serca. Uszkadza tętnice, tworzy zły cholesterol we krwi, wzmaga kleistość krwi i powoduje tworzenie się zakrzepów. Społeczności, które spożywają spora ilość tłuszczów zwierzęcych, mają najwyższe na świecie wskaźniki zapadalności na zawał serca.
compare offshore merchant account gateways
Spożywanie tłustych ryb może zapobiegać narastaniu zmian miażdżycowych. Wiele danych z badań wykazało, że tłuszcz rybi może zredukować możliwość zawału serca nawet o 50 procent. Tłuste ryby takie jak łosoś makrela, zawierają bardzo dużo kwasów omega-3.
Częste jedzenie czosnku może zatrzymać zarastanie naczyń a co ważniejsze nawet odwrócić ten proces. Czosnek bogaty jest też w antyoksydanty i witaminy która wzmacniają odporność organizmu.
Jak wpływa na serce alkohol i inne używki? Na podstawie danych z badań eksperci specjaliści odkryli, że podczas spożywania trzech lub większej ilości napojów (alkoholowych) nie zauważono ubocznych symptomów ze strony naczyń wieńcowych. Odnotowano natomiast wzrost ciśnienia tętniczego, poważne problemy z wątrobą, częstsze występowanie raka krtani i większą śmiertelność. Dane wykazały również , iż pacjenci chorzy na serce mogą wypijać nie więcej niż 2 filiżanki kawy dziennie. Nie mniej jednak picie kawy i alkoholu potęguje możliwość ataku serca toteż powinno się profilaktycznie zażywać witaminy e i c ,kwasy omega-3 jak i beta-karoten.
Zjadaj kilka orzechów każdego dnia jako lek na choroby serca. Orzeszki są bogate w błonnik i kwasy omega-3, antyoksydanty w tym witamina e i selen. Kwas elagowy składnik orzechów zabezpiecza tętnicie i utrzymuje cholesterol na właściwym poziomie. Niestety jak się odchudzamy nie należ jeść zbyt dużej ilości orzechów.
There are no comments